Yrittäjän tilinpäätös

Uskomatonta kyllä, ensimmäinen vuosi ja tilikausi päätoimisena yrittäjänä on taputeltuna ja toinen alkanut varsin vauhdikkaasti.

Kun vielä viime loppuvuodesta oli enemmän positiivista hyrinää ja vähemmän nimiä sopimuksissa, ja siitä huolimatta tämä parantumaton analyytikko päätti jatkaa pelkällä hyvän perstuntuman ja uskon voimalla, oltiin jo loppiaisen jälkeen siinä tilanteessa että yhtäkkiä laatumuija haluttiinkin vähän joka puolelle. Helmikuun alkuun mennessä kalenteri olikin sitten jo täytetty aika pitkälle eteenpäin.

Että loppui se turpaan ottokin sitten lopulta kuitenkin. Eka tilinpäätös olikin vain hikiseen plussalla, että ei muuta kun paremmalla onnella tänä vuonna. Onneksi olen tällaista typeryyteen saakka sitkeää sorttia ja Analyytikkokin sai vähän Uskolta ja Tahdolta köniin eikä aina toisin päin. Tämä oli ehkä vuoden tärkeimpiä opetuksia, se että vähän intuitiotakin joskus järjen sekaan. Tässä kohtaa kiitos myös kotiin, sillä ei tässä pelkästään oman uskon varassa tarvinnut eteenpäin puskea.

Ja mitä kaikkea muuta olenkaan oppinut! Sekä varta vasten opetellut että pyytämättä tilanteisiin joutunut. Kouluttautunut ja tullut muutoin koulituksi. En usko että tällaista maailmankuvan laajennusta olisin mitenkään muuten voinut vuodessa saavuttaa.

Opettelin mm. DIY-nörtiksi sen verran, että sain itse pystyyn nettisivut ja sähköpostin. Kyllä todellakin piti hetken istumalihaksia piinata ja ihmetellä miten domain, webhotelli, nettisivut ja sähköposti liittyvät toisiinsa, mutta ainakin enimmäkseen tuo näyttäisi toimivan. Ei silti kannata neuvoja enää kysyä, unohdin jo kaiken. Mutta ohjeet on olleet ilmeisen hyvät kun täysuunokin selviytyi, ja kyllä rahaton keinot keksii (päivitetty versio porsaasta ja roudasta näinä ilmastonmuutoksen aikoina).

Tiedän jo senkin, mitä muuta SEO tarkoittaa kuin muinaista huoltoasemaketjua (vaikka vissiin se on vieläkin pystyssä).

Sen sijaan vanhaa tietoa oli se että minussa on korkeintaan 0,001 % myyjää, joten suoritin myynnin ammattitutkinnon aiheesta asiantuntijapalveluiden myynti ja markkinointi. Aihe osui erittäin hyvin maaliin, joten lämpimät suositukset sekä suuret kiitokset Intoo koulutuksen Maaritille ja Sarille! Kalenterin täyttymisessä oli näillä opeilla iso rooli muun verkostoitumisen ohella.

Niin, se verkostoituminen. Ei mun laji. Mutta kävin silti lukuisia sivistäviä seminaareja, webinaareja, verkostotapaamisia ja joitakin kissanristiäisiä. Aloinpa kaveerata myös parissa yhdistyksessä. Rutkasti henkistä pääomaa, pitkän tähtäimen sijoituksia ja jopa jokunen keikka.

Uusien tuttavuuksien solmimisen ohella vanha verkosto on ollut keltanokkayrittäjälle enemmän kuin kullan arvoista. Yrittäjätukea on löytynyt ihan naapurista, toisilta konsulteilta, entiseltä esimieheltä, muilta yrittäjiltä. Ihanaa porukkaa ja olin niin kaivannut tuota kannustavaa asennetta ympärilleni! Tämän aion pitää omassakin matkassa mukana ja pysyvä uuden elämän lupaukseni on laittaa tämä hyvä kiertämään.

Yksi suurimpia syitä ryhtyä yrittäjäksi oli toive palauttaa työn mielekkyys ja merkityksellisyys, saada tehdä erilaisia projekteja ja ottaa käyttöön kaikki se mitä olen työuralla ehtinyt oppia. Kun on jollain toisella töissä, se sulkee aika paljon pois: muut toimialat sekä muut kuin työnantajan määrittelemät toimenkuvat jne.

Halusin ottaa käyttöön ja laajentaa kaikkea joskus oppimaani: elintarviketurvallisuuden vaatimusten ohella myös mm. kemikaaliturvallisuutta, laboratorio- ja analyysiosaamista, ympäristö- ja työsuojeluasioita, monenlaisia standardoituja järjestelmiä, sekä elintarvikealan ohella muitakin toimialoja, kuten rehut ja vaikka lääkinnälliset laitteet. Kun näidenkin kanssa on joskus tullut huseerattua.

No, oletteko kuulleet että pitää varoa mitä toivoo, koska se voi toteutua?

Jep. Yritän muistaa iloita tästä niillä viikoilla, kun vaihdan lennosta aiheesta ja lakitekstistä toiseen ja pää on kovilla. Olen mm. ollut samalla viikolla keikalla rehutehtaalla, kontaktimateriaalitoimijalla, avustanut petosepäilyn tutkinnassa ja aloittanut uudelleen perehtymisen lääkinnällisten laitteiden parissa vanhalla työnantajallani. Seuraavalla viikolla ehkä taas sekaan elintarvikelainsäädäntöä ja elintarviketurvallisuusjärjestelmiä, ja niin edelleen.

Että vaihtelun suhteen sain kaiken mitä toivoin ja paljon enemmän. Sen ohella muiden yrittäjien auttaminen tuntuu hyvin palkitsevalta; on ihanaa kun omasta osaamisesta ja kokemuksesta on jollekin iso hyöty. Koulunkäyntikin jatkuu tänä vuonna, sillä perehtymiseni päteväksi auditoijaksi on vasta alussa.

Lukuisia plussia siis yrittäjän elämässä. Mutta sekin lienee mielipidekysymys ja kuten aina elämässä, kaikkea ei koskaan voi saada. Yrittäjän ja palkollisen elämässä on kummassakin omat hyvät ja huonot puolensa, ja lopulta on kyse siitä mitä niistä arvostaa korkeimmalle.

Jos yrittäjän vapaus on tarpeeksi korkealla tässä, silloin sitä ehkä sietää paremmin sen että kukaan ei enää maksa lomiasi, sairastamisia, lapsen sairastamisia, eläkettäsi tai jakele liikuntaseteleitä, vaan ne on hoidettava itse. Jos taas on enemmän turvallisuushakuinen ja sietää hyvin rutiineja, on elämä palkansaajana varmasti rutkasti mielekkäämpää ja turvatumpaa. Ja haasteita löytyy kummastakin maailmasta kyllä, jos niitä halajaa.

Se on kuitenkin varmaa, että teet sitten mitä tahansa, voit paremmin kun se juttu tuntuu omalta. Tällä hetkellä minusta ainakin tuntuu että olen oman heimoni viimein löytänyt (Yrittäjät, I love you! Syrän!), mutta jää nähtäväksi mitä mieltä olen ensi tai sitä seuraavana vuonna. Yksi oppi kun taisi olla että moni asia on mahdollista.

Mutta ainakin siihen asti #laatumuija jatkaa seikkailujaan!

Päivän speksi: Jos YELin asettaa sosiaaliturvan kannalta suositeltuun minimiin eli tänä vuonna 13 076 euron tasolle, saat sairastuessasi päivärahaa huikeat 31 €/arkipäivä. Tästä lystistä maksetaan reilu pari sataa euroa kuussa, eikä eläkettä tuosta vielä oikein kerry. Aloittavalla yrittäjällä ei kuitenkaan ole tuloja, joten harva kykenee sitä alussa korkeammallekaan asettamaan. Yrittäjyyden alkuaika mennään siis tuurilla ja toivotaan ettei sairastuta. Mikäli sairaspäivärahan ja eläkekertymän haluaisi samalle tasolle kuin palkansaajana, täytyisi YEL työtulo moninkertaistaa. Mm. tästä syystä itseään ei saa alihinnoitella ja tarvittava sairas- ja eläketurva pitää laskea ja niihin varautua, joko YELin avulla tai muulla tavoin.

Päivän fiilis: Konsultin vaatesääntö. Eräs toteutus, ks. alla.

Laatumuija 1 vuotta.jpg
Pirita Kaunisto2 Comments