Tyytyväisiä asiakkaita

https___www.lifeofpix.com_wp-content_uploads_2018_02_2017-04-U-of-U-Cookbook-Class-3-1-of-1.jpg

BRC GAP-ANALYYSI

Elixi Oil Oy on somerolainen vuonna 1993 perustettu, Suomen johtava pellavaa jalostava yritys, joka on erikoistunut öljypellavan viljelyttämiseen ja jalostamiseen. Se kehittää, valmistaa ja markkinoi terveyttä edistäviä erikoisravintoöljyjä ja -kuituvalmisteita kuluttajille, elintarviketeollisuudelle ja luontaisravinteiden valmistajille. Tuotteissa käytettävä öljypellava tuotetaan sopimusviljelynä eteläisessä Suomessa. Sopimusviljely mahdollistaa laadunhallinnan ja tuotteiden alkuperän jäljitettävyyden.

Elixi Oil panostaa tuotteidensa jatkuvaan kehittämiseen. Sillä on tällä hetkellä sertifioitu FSSC 22000 tuoteturvallisuusjärjestelmä, mutta se harkitsee vaihtoa BRC Food -standardiin siihen suuntaan lisääntyvien asiakasvaatimusten vuoksi. Teimme Elixille gap-analyysin ja selvitimme, mitä vaihto nykyisestä järjestelmästä BRC:hen merkitsisi.

 

FSSC 22000-järjestelmän rakentaminen

Ravintorengas Oy on länsisuomalainen havupuu-uutteen valmistukseen erikoistunut yritys. Ravintorenkaan tuotantolaitos sijaitsee Siikaisissa puhtaan suomalaisen maaseudun keskellä – syrjässä asutuskeskuksista, valtateistä ja raskaasta teollisuudesta. Karin Havupuu-uutejuomaa on valmistettu Ravintorenkaassa yli 40 vuoden ajan – jo vuodesta 1975.

Ravintorenkaalle rakennettiin kokonaan uutta FSSC 22000 -järjestelmää. Koko henkilökunta on koulutettu siihen, mikä muuttui ja miksi, ja mikä onkaan idea laatustandardien takana ja miksi asiakas on monesti vaativampi kuin viranomainen.

Järjestelmän sertifiointiauditointi on jo takana, ja saimme sertifikaatin kesällä 2020. Onnittelut Ravintorenkaalle hienosta työstä!

Miten onnistui standardin selkokielinen koulutus siitä, miksi tehdään niin kuin tehdään ja mitä tämä tarkoittaa juuri meillä?

"Todella hyvä koulutus ja selkeytti koko työyhteisölle laatustandardien merkityksen."

Arvosana henkilöstöltä asteikolla 1-4: 4

 
 

Uuden tuotantolaitoksen omavalvonta

Påps ovat Nauvossa käsityönä laadukkaista raaka-aineista valmistettavia mehujää -tyyppisiä tuotteita, jotka ovat kuitenkin 100 % aitoa tavaraa (hedelmistä ja marjoista) eivätkä sisällä lisättyä sokeria tai vettä, ja lisäksi ne ovat gluteenittomia ja vegaanisia. Paletat ovat lähtöisin meksikosta, mutta Nauvossa ne versioidaan suomalaiseen makuun. Alkoholillinen versio on nimeltään Skål.

Uudelle tuotannolle tehtiin omavalvontasuunnitelma sisältäen perusteellisen HACCP-riskinarvion ja keittiöalkoholin käytön.

Miten projekti yrittäjän näkökulmasta sujui?

"Pelkkää hyvää sanottavana. Kaikki suijui mallikkaasti alusta loppuun asti. Helppo työskennellä kun on pieni yritys. Aina sain sinut kiinni puhelimitse tai meilillä. Nopeat vastaukset. Selkeä opastus."

Ensimmäisessä Oiva-tarkastuksessa arvosanaksi saatiin Oivallinen!

 

Omavalvonnan gap-analyysi ja henkilökunnan koulutus

Alitalon Vihannes on toisessa polvessa toimiva perheyritys kasvis- ja vihannestuotteiden alalla. Alitalo toimittaa tuotteita mm. suurkeittiöille ja ravintoloille.

Teimme heille vanhan omavalvontasuunnitelman katselmoinnin nykypäivän lainsäädännön vaatimuksia vasten, sekä gap-analyysin myös ISO 22000 vaatimuksia vasten; laatujärjestelmät kun ovat asiakasvaatimuksena yleistymässä. Lisäksi perehdytimme Alitalolle räätälöidyn koulutuksen avulla heidän koko henkilökuntansa näihin nykypäivän vatimuksiin lainsäädännön ja asiakkaiden taholta ja teimme helpommin ymmärrettäväksi sen, miksi omavalvontaa on jatkuvasti tarkasteltava ja tarpeen vaatiessa muutettava, ja mikä on asiakasvaatimusten ja standardien vaatimusten taustalla.

Miten projekti yrittäjän näkökulmasta sujui?

"Projekti sujui mielestäni todella hyvin ja sain paljon uusia työkaluja laatupuolen kehittämiseen. Tässä projektissa ei oltu menty siitä, mistä aita on matalin, vaan oli oikeasti nähty vaivaa taustamateriaalien ym. suhteen. Materiaalit sain käyttööni ja ne ovat olleet ahkerassa käytössä. Lisäksi sain sparrausta auditointia varten, josta oli iso hyöty ennen auditointia sekä sen jälkeen. Koulutus on omasta mielestäni vaikuttanut henkilökunnan sitoutumiseen päivittäiseen omavalvontatyöhön positiivisesti."

Henkilökunnan arvosana koulutuksesta asteikolla 1-4: 3,5

 
 

KEMIKAALILUETTELO JA KEMIKAALIRISKIEN ARVIOINTI TYÖPAIKALLA

Karotian porkkanat ja erityisesti naposteluporkkana ovat maankuuluja. Omalla tilalla on viljelty porkkanaa jo yli 50 vuoden ajan suomalaisiin ruokapöytiin.

Ja nyt Karotialla tuotetaan porkkanaa toivottavasti entistä turvallisemmin, sillä teimme Karotialle kemikaaliluettelon ja kemikaaliriskien arvioinnin kattaen koko toiminnan viljelystä lopputuotteen pakkaamiseen. Tähän sisältyikin kaikkiaan monia eri kemikaalityyppejä, kuten kasvinsuojeluaineet, lannoitteet, kunnossapidon kemikaalit sekä elintarvikehuoneiston prosessitilojen pesukemikaalit.

 
 

MUITA TÖITÄ

  • Elintarvike- ja lääkekontaktimateriaalitoimijan HACCP- sekä laatujärjestelmän kehitys ja laatutiimin sparraus
  • Vuokralaatujohtaja (toimialana elintarvike + kosmetiikka + lääkinnälliset laitteet + rehu)
  • FSSC 22000 rakennusprojekti juomateollisuudessa
  • Vilja-alan yrityksen sisäiset auditoinnit
  • Liha-alan laitoksen omavalvontasuunnitelma
  • Eri yritysten sisäisiä auditointeja FSSC 22000 v 5.1 vaatimuksia vasten
  • Konsultointi uudenlaiseen ruoan verkkokauppaan liittyvässä Greenfield -projektissa
  • Konsultointi uuden elintarviketehtaan rakennusprojektissa ja käyttöönotossa
  • Kunnossapitopalvelua tarjoavan yrityksen ISO 9001 ja ISO 14001 gap-analyysi
  • Sertifiointilaitoksen sopimusarvioija
  • Kontaktimateriaalitoimijan (elintarviketeollisuuden tuotteet) omavalvontasuunnitelma sekä kaikkien tavarantoimittajien osalta tuotteiden vaatimustenmukaisuustodistusten arviointi
  • Rehutehtaan omavalvontasuunnitelma & HACCP
  • Kontaktimateriaalitoimijan (kuluttajatuotteet) konsultointiapu omavalvontaan ja tuotteiden vaatimustenmukaisuuteen liittyen
  • Pienen yrityksen HACCP-tiimin ulkopuolinen jäsen ja toiminnan koordinointi
  • Lääkinnälliset laitteet: laadunhallinnan ja laatutiimin rutiinitöiden tukeminen freelancerina
  • Asiantuntijatyö elintarvikealan Leader -hankkeessa
  • Tavarantoimittajan pakkausmerkintöjen vaatimustenmukaisuuden arviointi
  • Uuselintarvikkeen koelaitoksen omavalvontasuunitelma
  • Toimintajärjestelmän rakentaminen ISO 22000:2018 mukaisesti
  • Laadunvalvontalaboratorion menetelmäkehitys (NIR)
  • FSSC 22000 v4.1 mukaisen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmän gap-analyysi version 5 vaatimuksia vasten